2021-05-28 09:36:34• hírek • közlemény

Nagykárolyba érkezik a Meghökkentő Dali

június 01 - augusztus 08
Fotó: Hágó Attila Nándor
Fotó: Hágó Attila Nándor

A külföldi (Lengyelország, Litvánia) és belföldi (Arad, Buzău) sikerek után a Károlyi-kastélyba érkezik a Meghökkentő Dali című kiállítás, amely a híres művész eredeti munkáit mutatja be. 

A tárlat kurátora dr. Daniela Bălu, Chesauri Vasilii, Kesauri Aleksandre, a szervezés a Szatmár Megyei Múzeum, az Art Expo SIA (Lettország), valamint a Kesauri Gyűjtemény együttműködésével jött létre. A "Meghökkentő Dali" kiállítást a Kesauri Gyűjtemény sorozatai alkotják Salvador Dali eredeti műveiből: litográfiák, kerámiák, bronzból, ezüstből, aranyból készült alkotások. A kiállítás korunk legnagyobb művészének, Salvador Dali munkájának legfontosabb aspektusait emeli ki.


Ahhoz hogy megértsük Salvador Dalit, fontos kiemelni azt, hogy intellektuális művész volt. Festészetének létjogosultságát elméletei és ötletei adják. Állandó törekvése volt a rejtett tudatalatti és a látható dolgokon túli érzelemvilág megjelenítése. A megfoghatatlan nyilvánul meg festői nyelvezetében rávilágítva sajátos látásmódjára és érzékenységére. Képei a láthatón túli kimondhatatlant próbálják felidézni.


A rejtvények és rejtélyek világa arra készteti nézőit, hogy elgondolkodjanak az élet alapvető kérdésein. Dali kreativitása a "gondolkodni", "képzelni" irányába vezet, mellőzve a "látni" fizikai valóságát.


Napjainkban Salvador Dalit tartják a szürrealizmus legfontosabb alakjának. Gondolkodásmódjának és festői önmegvalósításának alapjává válik az alkalmazott paranoia-kritika módszere. "Imperialista haraggal akarom megvalósítani a pontos képeit a konkrét irracionalitásnak, ezek az ambícióim a vizuális kifejezésben." (S. Dali). Nagyon szerette magyarázni a munkáját, de...nem részletesen... "Ha túl egyszerűnek tűnik, ne habozzon, mondja el, szívesen bonyolítok rajta kicsit…".


Mint minden zseni munkája, a Dalié is relevánsabbá vált napjainkban, a következő gondolata - "Azt hiszem hogy most a Középkorban vagyunk, de eljön majd a Reneszánsz" – egyre aktuálisabb a jelenleg is növekvő spiritualitás hiányában és a modern kori ember személytelenné válásában. Dali azt írta: "Leonardo da Vincivel századokon átnyúlva kommunikálunk". Művészetén keresztül mi is kommunikációra kéne törekedjünk kortársainkkal és próbáljuk meg a világot egy jobb helyé tenni.


A kiállítás több tematikus részből áll: 

  1. rész - "Mesterségek" portfólió: Ezt a portfóliót 1970-71 között festette Salvador Dali, 11 témából áll. Ezek a munkák nem megrendelésre készültek, nem kényszerítették keretek közé, érezhető rajtuk a festőzseni kreativitásának és szellemének szabad kibontakozása. Színhasználata és szimbolikája visszautal a számára ismert vidékekre, így ezek pontos jelentéseket hordoznak. Azoknak a szemlélőknek, akik nem otthonosak ezzel a vidékkel, kevésbé sokatmondóak. 1979-ben engedélyezték a "Mesterségek" sorozat arany és ezüst szeriográfiás elkészítését. Végül csak az ezüst munkák készültek, ezek is csak részben.
  2. rész – "Cassandra szerelmei" portfólió: 1967-ben Dalit Pierre Argillet bízta meg egy rézkarc sorozat elkészítésével, Ronsard verseinek illusztrálásaként. Dali számára új utat nyitottak a Ronsard költészetében található álomszerű képek, a fantázia és a tudatalatti eszméit fejezte ki olyan témák révén, mint a szerelem, a halál, az idő múlása és a természet körforgása. Minden rézkarcot Dali vakbélyegzővel írt alá.
  3. rész – A "Háromszögletű kalap" portfólió: Ezt a 20 litográfiás sorozatot 1959-ben alkotta meg Salvador Dali alapul használva "A háromszögletű kalap" balettet és regényt. A sorozat minden litográfiája kreativitásának új csúcsa. Ahhoz hogy a színek kiemelkedőek legyenek, minden egyes színt külön kellett nyomtatni.
  4. rész – Salvador Dali más eredeti munkái: A kiállításon Salvador Dali különböző eredeti alkotásait találjuk kárpitok, selyem szeriográfiák, litográfiák formájában, de fellelhetők a mester által tervezett képeslapok vagy akár a körkörös puzzle is, amelyet kifejezetten a New York-i Springbok Edition számára készített. Ismertetik Salvador Dali eredeti műveinek tárcáit és sorozatait: "Az öreg halász és a tenger", "Hommage a Meissonier", "Falinaptár 1956 Hans E. Bahr számára", "Falinaptár 1965 Manifattura Ceramica Pozzi számára".

A kiállítás arra hivatott, hogy családokat, fiatalokat, művészetkedvelőket, vonzzon be jutányos árú jegyekkel a művészet világába: kállításokra, kulturális és művészeti eseményekre.


A kiállítás Nagykárolyban, a Károlyi-kastélyban tekinthető meg 2021. június 1. és augusztus 8. között. A látogatók számára audio guide típusú tárlatvezetést biztosítanak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: